26 Aralık 2016 Pazartesi

USB


Eskiden fare ve klavye PS/2 portuna, yazıcı paralel arabirimine, oyun kumandası oyun portuna bağlanıyordu.1996 yılında, iki yıllık bir çalışma sonrasında IBM,Microsoft,Intel vb. firmalardan oluşan grup evrensel seri veriyolunun ilk sürümünü ortaya koydu.USB 1.0 yaygın olarak  kullanılamadı.Azami aktarım hızı 12 Mbit/s olan ve sayıca çok az olan portları çoğaltmak için huv kullanmak zorunda kalındığından başka sorunlarıda beraberinde getiriyordu.USB 1.1 ile birlikte, birçok sorun oratadan kalktı ve böylece benimsenmesini sağladı.

Milenyum ile birlikte USB 2.0 adı verilen yeni standart 480 Mbit/s aktarım hızıyla ve BT dünyasının vazgeçilmezi halie gelen, USB bellek donanımı ortaya çıktı.USB bellek, disketlerin zamanında 8 MB ile sınırlıydı. Fakat günümüzde tırnak büyüklüğünde ve yüzlerce GB depolamaya izin vermekte.

Kısa süre zarfında gelişen bellek çubukları, hard diskler ile birlikte 2.0 standartı yavaş gelmeye başladı. Bu yüzden 2008 son zamanlarında, 5 GBit/s veri aktarım hızıyla USB 3.0 çıktı.

USB, akıllı telefonlar ve tabletler için de standart arabirim halini  aldı.

0 yorum:

Yorum Gönder